12 кейсів за 6 днів:

  • 5 лапароскопічних простатектомій
  • 1 лапароскопічна аденомектомія
  • 1 ТУР простати
  • 2 відкриті резекції нирки (включно із вагітною 22 тиждень)
  • 1 ТУР пухлини сечового міхура
  • 1 лапароскопічна резекція нирки

Круто, скажете Ви, а я скажу, що один я б це не зробив, і тільки завдяки команді анестезіологів, медсестер, асистентів… я можу хизуватися такими результатами.

Хірурги-урологи: Олександр Стаховський (Київ), проф. Валерій Зайцев та Василь Липка (Чернівці) під час лапароскопічної простатектомії в клініці Medgarden, м. Чернівці, 2022

В клініці Medgarden в Чернівцях разом з професором Валерієм Зайцевим та Василем Липкою ми виконали 2 нервозберігаючі простатектомії малоінвазивно лапароскопічно (відео з операцій з клініки далі).

Хірургічне лікування раку простати

Якщо рак простати виявлено на ранніх стадіях то одним з самих поширених та ефективних методів лікування, що рекомендований європейськими та американськими урологічними асоціаціями, є метод хірургічного лікування.

Радикальна простатектомія — це хірургічне видалення всієї простати, сім’яних міхурців, близько прилягаючі тканини та деякі тазові лімфатичні вузли. Рак простати може поширюватись через всі тканини залози в непередбачуваних напрямках, тому простата має бути видалена повністю.

ЛАПАРОСКОПІЧНА ПРОСТАТЕКТОМІЯ

Лапароскопічна радикальна простатектомія – це мінімально-інвазивний метод лікування рака передміхурової залози. Видалення простати відбувається через 5 невеликих розрізів на животі у хворого.

Більшість хворих, яким показано проведення відкритої радикальної простатектомії отримають всі переваги малоінвазивного оперативного втручання і гарний результат від лапароскопічної радикальної простатектомії.

Мінімально-інвазивне оперативне втручання, в основі якого лежить доступ до простати через 5 розрізів розміром 0,5-1,5 см, один з яких є більшим, враховуючи необхідність екстракції видаленої передміхурової залози з черевної порожнини через останній. Хірургічні інструменти та камера заводяться через малі розрізи.

На сьогоднішній день лапароскопічна методика повністю повторює основні принципи відкритого оперативного втручання, але враховуючи необхідність маніпулювання малоінвазивними інструментами в умовах невеликого простору малого тазу та візуалізації на екрані, що не є трьохмірною картинкою, до якої ми звикли, саме досвід та відповідна підготовка хірурга є запорукою успішності операції.

Детальніше про діагностику та лікування раку передміхурової залози (раку простати) на prostata.kiev.ua

#StakhovskyMD

д.м.н. Олександр Стаховський

22.10.2022